Odling av köksväxter ger självhjälp

Posted on 11/02/16 in Uncategorized, No Comments

En del i Voiprojektets kanske lite okända sida är olika småskaliga projekt för att förbättra barnens livsvillkor och samtidigt göra familjerna mer självförsörjande.

Ett sådant projekt är köksodlingar.

Sedan vårdnadshavarna i Voi fått kunskap och inspiration genom ett seminarium som hållits på gästhuset, har flera köksodlingsprojekt kommit igång, De ser lite olika ut beroende på förutsättningarna.

Hos Everlyn innebär det t ex att odla lite grödor i plastsäckar täckta av ett begagnat myggnät. Ett enkelt sätt att skydda växterna från den starka solen och samtidigt spara på vattnet.

Hos Margret är kökodlingen i lite större skala, eftersom det finns en vattenpost i närheten och familjen har en större tomt. Familjen har dessutom ett par kor inte så långt bort som ger extra näring åt odlingarna.

På den lilla tomten växer nu så mycket sallad att det även räcker till att sälja. Där finns ett par avocadoplantor, ett litet bananträd och nysatt lök och koriander. Och redan efter sex månader börjar de första frukterna på papayaträdet att synas!

Post a Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *