Heart of Kenya

Tavlan är slutsåld. Den är tryckt i 100 st numrerade och signerade exemplar i storleken ca 60×60 cm, och har sålts för 450 kr st. Varje tavla är unik, eftersom texten tryckts för hand på varje tavla och röd sand från Voi har strötts i den blöta färgen.

Inramning av köpta tavlor kan göras på Ram o Hobby på Storgatan 12, samt Byhlins Glas på Dalgatan 3, som ger 20 procents rabatt på inramningen, varav hälften går till Voi-projektet. Björns Presenter Konst o ramar på Storgatan 2, ger 10 % av inramningskostnaden till Voiprojektet.

Nu finns också ett vykort 15×15 cm stort med samma motiv att köpa för 30 kr styck (inklusive kuvert). 10 styck kostar 250 kr. Kortet är tryckt på samma kvalitetspapper och är dubbelvikt. Det finns ingen text inuti kortet utan kan användas för olika ändamål. Vykorten finns att köpa på Format och Ram & Hobby på gågatan i Ulricehamn.

Originaltavlans motiv är ett kollage av foton och mönster som alla är hämtade från Kenya. Fotografierna är tagna i Voi av Sune Broman, blandat med några foton från gamla  böcker om Afrikas stammar. Elefanten symboliserar styrkan och den samlade kraften som ett gemensamt projekt som Voi kan åstadkomma.

Grundkollaget till motivet är skapat i datorn, och har sedan printats ut på en kanvas, som målats och bearbetats med olika blandtekniker.

Den röda färgen i tavlan är gjord med röd sand som transporterats från Voi, och blandats ut med färg. De grafiska prickarna och ränderna var vanliga i Kenya förr både på bruksföremål och som kroppsutsmyckning i vissa stammar.

Nere till höger finns flygbilder från en gammal kartbok, tillsammans med ett registerblad från samma kartbok, där staden Voi är med. För de flesta av oss är första kontakten med den stora kontinenten Afrika just en bild i en karta, en prick, ett namn, som vi sedan fyller med våra egna upplevelser och minnen.

Texten ”Kila siku tuwe na shukrani” är Swahili och sista raden i den Kenyanska nationalsången, fritt översatt betyder det ”Fyll varje hjärta med tacksamhet”.

Tavlan mäter 2×2 meter och är skapad och skänkt av Pär Johansson. Den såldes under Rotarygalan för 28 000 kronor till Hökerums Bygg.

Behållningen går oavkortat till Voi-projektet och de föräldralösa barnen.