Äntligen i Kenya igen

Posted on 02/14/11 in Uncategorized, No Comments

Då ska vi se om jag äntligen kan få till en liten (?) hälsning från oss i Voi. Efter en underbart vacker och härlig, men otroligt varm flygning anlände vi lyckliga och glada i Nairobi i fredags kväll. Det blev ett hjärtligt möte när vår chaufför Andrew mötte oss.
I lördags hade Andrew hämtat upp Manase och tillsammans åt vi frukost på Gracia guesthouse innan vi i värmen fortsatte vår resa ner mot Voi. Det blev många roliga och intressanta samtal under de dryga fem timmar vi satt i bussen tillsammans. Längs vägen möttes vi av många giraffer till att börja med, men sedan såg vi knappt några djur.

Innan resan hade vi hört att det var torrt, men jag tror vi alla blev överraskade att torkan märktes av redan i Nairobi. Marken än torr och gräset är brunbränt överrallt. I de få men relativt djupa sänkor längs vägen var buskarna lite frodigare än annars och man kunde skönja lite gröna grässtrån bland allt brunt. Överallt ser vi torra och av solen sönderbrända majsfält. Ingen rolig syn alls. Men jag är inte förvånad. Enligt våra vänner är det ovanligt varmt för årstiden i hela Kenya. I lördags var det fruktansvärt varmt, väldigt blåsigt och ända såg  vi regnmolnen runt oss. Ni kan ju ana hur det var att gå och lägga sig i den värmen och dessutom under myggnät! Vi lyckades dock få några timmar sömn innan frukost. I går var det ännu varmare och fram på kvällen kom så äntligen åskan och ett väldigt lätt duggregn som höll i sig under natten och morgonen vilket gjorde att det blev lite svalare. I morse vaknade vi till en temperatur om 22 gr i skuggan och vi tänkte att det blir som en svensk sommardag. Det var väldigt molnigt. Under dagen kröp dock temperaturen upp till minst 36 gr i skuggan och över 50 gr i solen (vi har en termometer med oss och kollar). Men nog om väderförhållandena.

Att få rulla in i Voi kändes fantastiskt. Det är som vanligt liv och rörelse, men kanske extra mycket just den här helgen eftersom det var målgång för slutsträckan i något rally (berättade vår rallytokige Andrew). När vi sedan nådde målet för vår resa, Bogesunds House, möttes vi av hjärtligt välkomnande Lydia och Mary. Det var underbart att få träffa dem igen. Efter en välsmakande måltid åkte vi till Scripture Mission där vi bor. Det hade dock blivit lite problem med vårt boende så vi fick inte riktigt det vi bokat, men vi är nöjda med att ha någonstans att sova. Ikväll är vi i tredje rummet på lika många nätter! Det börjar bli riktigt roligt detta och Manase skämtar om att nästa natt flyttar vi till nästa och sedan nästa… Men nu har vi Tsavo nationalpark ett par meter från baksidan. Det är mäktigt tycker jag, så nu flyttar vi inte mer.

Igår firade vi gudstjänst med församlingen i Voi tillsammans med elever från den nystartade bibelskolan som är förlagd här på Scripture. Ni skulle hört vilken fantastisk körsång av killarna!!! Vi njöt verkligen. Det var underbart. Efter den välsmakande lunchen, kenyansk mat bestående av ris och bönor (ej gasbildande sort som finns här) så satt vi och pratade en hel del med Andrew och fick lära oss mycket nytt om hur det är att leva i Kenya. Det är så otroligt intressant att få sitta och prata och dela erfarenheter och annat viktigt, men också oviktigt. Vi skrattar hur mycket som helst. Idag har alla skänkta kläder från Lindex och andra lämnats över, liksom brev från de faddrar som skickat med sådant.

Vi har hunnit göra nya erfarenheter, som att ta en kvällsfika nere i stan och handla tyg i butiker långt in i de smala gränderna ner i stan. Vi jagar en del ödlor också. De finns i mängd här pga det varma vädret. De är överallt, stora som små. Just nu har vi en på insidan av vårt fönster, men vi har den gärna kvar eftersom den kanske kan äta lite av allt småkryp som finns här inne…

Den här första hälsningen blev kanske lite väl lång, men det blir lite kortare hädanefter, förhoppningsvis. Nu ska vi njuta av en svalkande (?) dusch bestående av en stråle vatten. Man vänjer sig snabbt av med bekvämligheterna hemifrån och är jättenöjd att det överhuvudtaget finns vatten att duscha i. Snart väntar ett försök till sömn i drygt 31 gr värme, trots bordsfläkt!

Tutaonana!
Vid tangeterna idag
/Lisa

Post a Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *